شکوفایی اقتصادی استرالیا ریشه در کار و کشاورزی دارد
استرالیا در شرایطی که جهان، جهانی مملو از مشکلات مالی است؛ رشد و توسعه را در اقتصاد به هدفی محقق تبدیل کرده است تا بتوان استرالیا را هم ردیف کشورهای پولدار قلمداد کرد.
چه شرایطی باعث شده تا استرالیاییها بتوانند این موقعیت مطلوب را بهدست بیاورند؟
محمد حسن قدیری ابیانه که پیش از این سفیر ایران در استرالیا بوده با گفتن اینکه استرالیا از فاکتورهای لازم برای رسیدن به شکوفایی اقتصادی برخوردار است، گفت: «این کشور راهی منطقی و توام با واقعبینی را برای رشد اقتصادی در پیش گرفته است و دقیقا به همین دلیل «آرامش مالی» را که برای هر کشوری مهم است، در اختیار خود میبیند. اما آنها در هر شرایطی باید استقلال را بهدست آورند تا برای هر تصمیم و کاری نیاز به تایید انگلیس و امریکا نداشته باشد.»
این دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه در گفتوگو با صمت درباره شرایط اقتصادی استرالیا به پرسشهای طرح شده، پاسخ میگوید:
در دو دهه گذشته استرالیا ثبات در اقتصاد را تجربه کرده، این مهم چطور برای آنها بهدست آمده است؟
استرالیا بیش از ۴ برابر ایران وسعت دارد. با وجود اینکه عمده این کشور بیابانی است اما بخش سرسبز وسیعی دارد و به همین دلیل معادن مختلف غنی در این کشور موجود بوده و همچنین از کشاورزی و دامداری پررونقی بهره میبرند. زمینهای کشاورزی آنها بسیار وسیع است. همچنین شیوه کاری آنها بهگونهای است که با حداقل نیروی انسانی و حداکثر امکانات فناوری سعی میکنند تا بیشترین بهرهوری را داشته باشند. به همین دلیل تحرکاتشان هزینههای پایینی را به بخش تولید تحمیل میکند.
یعنی اقتصاد استرالیا را باید متکی به کشاورزی بدانیم؟
نه به این معنی که فقط کشاورزی چرخ اقتصادشان را میچرخاند. اما باید اذعان که کشاورزی نقش پررنگی در چرخه اقتصادیشان دارد. آنها با توجه به منابع طبیعی که در اختیار دارند، به خوبی توانستهاند در بخش کشاورزی و دامداری فعالیتهای مفیدی را از خود به نمایش بگذارند تا نتیجه این باشد که اقتصادی آرام و با کمترین مشکل ممکن داشته باشند. همچنین باید تاکید کرد که استرالیا بر اساس سیاست زیرکانهای اقدام به جذب افراد تحصیلکرده کشورهای دیگر میکند تا بدون اینکه هزینه خاصی برای تحصیل متخصص داخلی پرداخت کند، از تخصص آنها در زمینه برنامههای تعیین شده خود استفاده کند و برنامههای کشورشان از این طریق پیش برود. نکته مهم دیگر هم این است که شهروندان استرالیا بیکاری و حتی کم کاری را بر نمیتابند و به همین دلیل انرژی کارِ چشمگیری در طول روز در خدمت توسعه قرار دارد. باید اینطور گفت «رغبت برای کار و تلاش» از دلایل اصلی موفقیت در استرالیا به شمار میرود. همچنین آنها در حوزه بازرگانی هم فعالیت زیادی دارند که در رشد اقتصادشان اثر شگرفی دارد.
صنعت گردشگری چقدر در مسیر رشد اقتصادی کمک کرده است؟
استرالیا به دلیل شرایط آب و هوایی و امکانات محیطی جغرافیایی همیشه مورد توجه گردشگران کشورها در قارههای مختلف بوده است. آمار رسمی نشان میدهد که درآمد ارزی این کشور از گردشگرانی که استرالیا را برای گردش انتخاب میکنند، گاهی حتی به چند میلیارد دلار هم میرسد. این موقعیتی ایدهآل برای اقتصاد هر کشوری به شمار میآید.
کشاورزی، بازرگانی یا گردشگری، کدام یک سهم بیشتری در شکوفایی اقتصادی دارد؟
کشاورزی و دامداری و همچنین معادن بخش قابل توجهی از فعالیتهای اقتصادی را تشکیل میدهند. همچنین صادرات مواد معدنی خام هم یکی از فاکتورهایی است که در درآمد این کشور نقشآفرینی غیرقابل انکاری دارد.
به صادرات مواد معدنی خام اشاره کردید. در این بخش استرالیا چه سهمی از فضای تجارت جهانی را به خودش اختصاص داده است؟
استرالیا نگاهی جدی به اقتصاد و به طور مشخص تجارت دارد و این دو مقوله را اصلیترین مطالبات خود در «رابطه» با کشورهای دیگر قرار میدهند.
شعار آنها این است که زمانی در کشوری سفارت خواهیم داشت که بتوانیم از طریق همکاری با آنها منافع اقتصادی را بهدست آوریم. بر همین اساس استرالیاییها سعی دارند که در بحث صادرات و واردات پررنگ بوده و حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشند. در واقع باید گفت که «توسعه اقتصادی» از طریق «تجارت» را برنامهای مهم برای خود ترسیم کردهاند.
پس چرا با کشورهایی انگشت شمار داد و ستد دارند؟
نکته منفی استرالیاییها این است که آنها در مباحث مختلف کاملا زیر نظر امریکا و انگلیس هستند و به همین دلیل در «انتخاب شریک» در بحث صادرات و واردات استقلال ندارند. پس اگر امریکا یا انگلستان تصمیم به تحدید کشوری بگیرند، استرالیا خود به خود این اجازه را نخواهد داشت که با آن کشور وارد معامله شود.
به همین دلیل همکاری پررنگی با ایران ندارد؟
دقیقا. ایران و استرالیا به دلیل ظرفیتهایی که هر کدام در کشور خود دارند، میتوانند داد و ستد خوبی با هم داشته باشند. اما بعد از اینکه ایران به بهانه پرونده هستهای از جانب غرب و امریکا با تحریم مواجه شد، استرالیا هم به ناچار تجارتشان را محدود کرد و اگر داد و ستدی هم انجام میشد، به طور عمده خرید و فروشهایی غیررسمی بود.
با وجود تمام گفتهها؛ چشمانداز استرالیا را چطور ترسیم میکنید؟
این کشور راهی منطقی و توام با واقعبینی را برای رشد اقتصادی در پیش گرفته است و به همین دلیل «آرامش مالی» را که برای هر کشوری مهم است، در اختیار خود میبیند. اما آنها تحت هر شرایطی باید استقلال را بهدست آورند تا برای هر تصمیم و کاری نیاز به تایید انگلیس و امریکا نداشته باشد.