اقتصاد نفتی بلای جان مردم شده است.
منبع خبر: رادیو گفتوگو
محمدحسن قدیریابیانه گفت: اتکا به اقتصاد نفتی باعث شده که برخی تصور کنند که درآمد هر ایرانی از پول فروش نفت صدها میلیون تومان است، در حالی که چنین تصوری، توهمی بیش نیست.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع(ضرورت نگاه امنیتی به مفاسد اقتصادی و تهدیدات استراتژیک آن برای حاکمیت ملی) با حضور دکترمحمدحسن قدیریابیانه، دکترای مدیریت استراتژیک و سفیر سابق ایران در استرالیا و مکزیک روانه آنتن شبکه رادیوگفتوگو شد.
محمدحسن قدیریابیانه در مصاحبه با رادیوگفتوگو بیان کرد: فساد تعریف وسیعی دارد، زمانی میگوییم از بیتالمال ربودند و زمانی از بخش خصوصی. به عبارتی اموالی را به ناحق تصاحب کردند. زمانی نیز پای رانتخواری در میان است، گاهی ممکن است که فساد از راه قانونی باشد و از رانت نیز استفاده شود و اموالی را تصاحب کنند یا ضربه زدن به اقتصاد. موارد مختلفی است که میتوان در رابطه با فساد بیان کرد.
وی افزود: اتکاء به اقتصاد نفتی باعث شده که در میان مردم این باور غلط به وجو بیاید که تامین نیازهای اولیه مردم به عهده دولت است در حالی که در دنیا این نگاه حاکم است که تامین مالی حکومت به عهده مردم است؛ برخی بر این تصورند که درآمد هر ایرانی از پول فروش نفت صدها میلیون تومان است، در حالی که چنین تصوری، توهمی بیش نیست. اگر به درآمد حاصل از نفت نگاه کنیم، در شرایط غیرتحریم ایران روزانه و 2 میلیون و سیصدهزار بشکه نفت میفروشد که یعنی به ازای هر ایرانی ماهانه کمتر از یک بشکه نفت صادر میشود.
سفیر اسبق ایران در مکزیک ادامه داد: مگر قیمت فروش هر بشکه نفت چه قدر است که ما تصور میکنیم هزینههای افراد شامل مسکن، معیشت و آموزش باید از سوی دولت تامین شود؟ از این خبرها نیست. برای همین باید از اقتصاد متکی به نفت نجات پیدا کنیم اما در ابتدا نیاز است از ذهنیت غلط متوهم درباره درآمد نفت نجات پیدا کنیم. برای بودجه امسال پیش بینی شده که از درآمد نفت 96 هزار میلیارد تومان به حساب بودجه واریز شود، با احتساب این مبلغ، به ازای هر نفر ماهی 100 هزار تومان میشود، آن وقت چهار قلم بودجه شامل، رفاه و بیمه، بهداشت و درمان و آموزش و پژوهش بالای 150 هزارتومان در ماه برای هر نفر خرج میشود.
محمدحسن قدیریابیانه گفت: در حال حاضر دولت بالای 700هزارمیلیارد تومان بدهکار است، یعنی به اندازه بیش از هفت سال درآمد نفت، دولت بدهکاری پیش آورده است. اما مردم تصور میکنند که آنقدر درآمد وجود دارد که کافی است دولت سالم، مدیر و مدبری باشد تا نیازهایشان از قبیل مسکن، معیشت و آموزش را برآورده کند. اما در این میان اگر کسی تصور کند که دولت باید نیازهایش را تامین کند، دچار تنبلی میشود تا اینکه بداند که درآمدش بستگی به تلاش خودش دارد. تمام جو تبلیغاتی در کشور به این توقع دامن میزند که فرد بنشیند و انتظار برآورده شدن معیشت و نیازهای اولیهاش را از پول نفت داشته باشد
goo.gl/319M6g