سخنرانی قدیری ابیانه در حزب رزما پیرامون نرخ ارز و بنزین و انفال و نقد مدعیان ارز 20 هزار تومانی
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض می کنم و تبریک عرض عزیزان، خب مطالب دو استاد رو شنیدید جناب آقای دکتر ص... راجع به اونجایی که آقای ص... گفتن اف ای تی هیچ مشکلی از مشکلات ما را حل نمی کنه بلکه تحریمها افزایش خواهد داد. این رو من با شما کاملا موافقم. اما نظریات اقتصادی ایشون و آقای ج... رو سم مهلک اقتصادی میدونم.
اینکه اینها میان می گن آقا مثلا دلار باید باشه بیست هزار تومن، این عین حرف آقای روحانی و جهانگیری است که گفتند دلار چهار هزار و دویست تومن هست در اون زمان. الان اینا می گن بیست هزار تومن.
آما بر چه مبنایی می گویند قیمت ارز چنده؟
ببینید تو روزنامه ها گاهی قیمت منطقه ای خونه و زمین رو می گند تو این منطقه خونه متری انقدر. برچه اساس می گویند؟ فروشنده می خواهد به بالاترین قیمت بفروشه، خریدار می خواهد کمترین قیمت رو بگیره. ولی آنچه که ملاک قرار می گیرد در معامله اینست که معامله انجام شده باشه. چند خریدن، چند فروختن اون رو، ملاک قرار می دهند. بعد جمع بندی می کنند می گویند قیمت اینجا این است.
قیمت دلار چنده؟ ملاک این است که آقای روحانی می گه؟ آقای جهانگیری می گه؟ آقای صمصامی می گه؟ یا جبرائیلی می گه؟ شما یک دلار ببرید بازار چقدر به شما پول می دهند، این رقم قیمت دلار است.
من حساب کردم مابه التفاوت قیمت همین نیمایی که می گویند شصت و هشت تومن با مثلا هشتاد و شش تومان. اگر تفاوت باشه بیست هزار تومن در دلار. یعنی در جمع به ازای هر ایرانی بیش از یک میلیون تومن در ماه داره رانت ایجاد می شه. این رو کی می بره؟ اصلا منشا فساد اینه. هر کی ارز بیست و هشت هزار و پونصد تومنی بگیره، هر کی ارز نیمایی بگیره، هرکی ارز شصت و هشت هزار تومنی بگیره، می تونه تو بازار بره یه رانت بزرگی نصیبش بشه. حالا گفتن بانک آینده دویست هزار میلیارد تومن استقراض کرده. آیا اون حاضر نیست برای گرفتن این دویست هزار میلیارد تومن، بیست میلیارد تومن، پنجاه میلیارد تومن رشوه بده؟ رشوه می دهند دیگه. چای دبش این بود..
بیش از شصت میلیارد دلار دارند به قیمت پایین بازار می دهند این فاصله از رانت، فساد، قاچاق، نصیب مافیا می شود و ثروت های بادآورده پدید می آید.
آقا ارز مال منه، مال شماست، کدومتون اگر هزار دلار داشته باشید می رید به بانک به نرخ نیمایی یا آزاد می دهید. همه می ریم پولمون رو آزاد تبدیل می کنیم. چرا؟ چون پول ماست. آقا پولی که دست دولته، ارزی که دست دولته مال ملت ایرانه، مال همه ماست. به چه حقی دولت می آید ارزی که مال ملته می ده بیست و هشت هزار و پونصد تومن، یا پنجاه هزار تومن؟!. دولت باید ارز رو به بالاترین قیمتی که می خرند عرضه کنه. نه اینکه بخواهد قیمت را بالا ببرد، ولی باید به بالاترین قیمتی که می خرند بده. این پول بیاد تو خزانه و این پول رو به کل مردم برگردونند. چون ارز مال مردمه.
از الان اومدن می گن دو سه میلیارد دلار اختصاص دادند برای واردات خودروی خارجی. به چه حقی این کار رو کردند؟ چرا باید ارز نیمایی بدهند که طرف ماشین وارد بکنه. خب این ناترازی ارزی ایجاد می کنه. کسی می خواد ماشین خارجی بخره پولش رو خودش بده. چرا می آید ارز یارانه ای می گیرد؟ چرا دولت حتی اگه بخواد محاسبه گمرک بکند با ارز نیمایی محاسبه می کنند. ارز آزاد بخرند و ماشین وارد کنند.
حالا راهکار چیه؟ تو دنیا چیکار کردند آقا؟ بورس ارز گذاشتند.
حالا الان بانک مرکزی، مرکزی رو گذاشتند برای مبادله ارز بین وارد کننده و صادر کننده. اینرو بین همه بگذارند. بگویند آقا من این مقدار میلیون دلار می گذارم. هر کی بیشتر خرید، اون پول رو بگیره. اونوقت این پول رو خرج مردم کنیم. اما چه ضمانتی هست که خرج مردم بکنند؟ تضمینش این است که رئیس جمهور رو مردم انتخاب می کنند، نماینده رو مردم انتخاب می کنند. وزرا رو این دو تا انتخاب می کنند. برنامه و بودجه رو اینا می نویسند چرا باید از جیب هر ایرانی بیش از یک میلیون و صد و یازده هزار تومن حدودا برداشته بشه که ارز ارزون داده بشه. یه حرف هایی می زنند، حرف های بی اساس. مثلا اومدند می گویند که آقا بنزین نباید گرون بشه. نفت خام انفال است و مال مردمه و دولت حق نداره پول اون رو از مصرف کننده بگیره!!
بله انفال مال مردمه. اما همه سهمی مساوی دارند کی گفته هرکی پولدارتره باید بیشتر برداشت بکنه؟! الان اینطوریه دیگه. معدن طلا هم انفال است. معدن مس و سنگ و آهن و همه اینها هم انفال دیگه. پس طلا که استخراج می کنند، این رو دولت حق نداره پول طلای موجود در اون معدن رو بگیره! فقط باید هزینه های استخراج رو بگیره!! ببین چه حرفی می زنند. الان آمار می گه می گه ده درصد جمعیت کشور که از همه ثروتمندتر هستند سی برابر ده درصد از فقیرترین ها دارند فقط از یارانه سوخت استفاده می کنند. این کجاش اسلامیه؟ تو همین کشورهای لیبرال که هزار تا اشکال داره هر کی پولدارتره هرکی بیشتر مصرف می کنه بیشتر مالیات می ده اما تو ایران هر کی پولدارتره هرکی بیشتر مصرف می کنه بیشتر یارانه می گیره! آقا اقتصاد کشور ما از ریل خارج شده، همه می خوان هلش بدهند و برسونند به مقصد، در حالی که باید آن را روی ریل قرار دهند.
قیمت ها باید شفاف و واقعی بشه. الان تو زمینه خودرو به خاطر تفاوت قیمت دولتی و بازار آزاد همه شدند دلال. همه می روند ثبت نام می کنند، ماشین رو می گیرند، ماشین هم نمی خواهند. می گذارند تو پارکینگ تا گرون بشه بفروشند و سود کنند. اما تو قضیه پتروشیمی و مقاطع فولادی و سیمان که مردم نمی توانند مثل خودرو برند دلالی بکنند. اون دلالیش می مونه برای آدم های پول دار. می گویند فولاد و پتروشیمی ها به قیمت داخلی به قیمت تمام شده ریالی عرضه کنند.
این برای این مافیا، دلالی های کلان رو درست می کنه. با ستی هیلزها در لواسان و ... از این طریق درست شده. به جای اینکه این کار رو بکنی بگو آقا مصارف این کارخانجات باید به قیمت واقعی باشه. تو می خوای فرآوردت رو به قیمت جهانی بفروشی، سنگ آهنت هم به قیمت جهانی بدیدش. سوخت رو به قیمت جهانی بهش بدید. به قیمتی که برای ماست.
بعضی ها قیمت جهانی را با قیمت در جهان اشتباه می گیرند. قیمت در جهان یعنی ما نفت خامی که داریم می فروشیم اگه بشکه هشتاد دلاره یعنی لیتری بیش از نیم دلار.
اون وقت ما این رو می آریم پالایش می کنیم، هزینه حمل و نقل هم می دیم بعد در داخل نفت سفید رو می دیم بشکه ای بیست و چهار هزار تومن. یعنی کمتر از نیم دلار. گازوئیل سهمیه ای رو می دیم بشکه ای کمتر از یک دلار. و آزادش رو می دیم کمتر از دو دلار در بشکه. اونوقت میخواهبد قاچاق نشه؟ مگه می شه قاچاق نشه؟! می گویند قیمت گران نشود. ما مانع قاچاق می شویم.
اگه خیلی بلدیم کنترل کنیم، قاچاق مواد مخدر رو کنترل کنیم! در مبارزه با قاچاق چهار هزار تا شهید دادیم، کلی هم اعدام کردیم. کلی زندان هامون پره. ولی مواد مخدر همه جا هست. نمی تونی ارز رو کنترل کنی. در صرافی را ببندید، زیرزمینی معامله خواهد شد، مثل مواد مخدر.
اشتباهی که ما از اول انقلاب کردیم گفتیم برای اینکه قدرت خرید مردم بره بالا چیکار کنیم، بیایم جنس رو ارزون کنیم. اینکه جنس ارزون بشه یارانه بدیم. هر جا جنس رو با یارانه ارزون کردیم، اونجا اسراف شد، اونجا قاچاق شد، می گن ما سالی بیش از صد میلیارد دلار فقط یارانه سوختمون هست. خب صد میلیارد دلار یعنی به ازای هر ایرانی ماهی صد دلار. تو جیب کی داره می ره، این پول خب سهم محرومین رو به خودشون بدید.
آقا انفاله بله انفاله. دولت نماینده ماست. باید این اموال و پولش رو بگیره از مصرف کننده به خود مردم بده.
تا اقتصاد ما شفاف نشه، شفافیت یعنی قیمت ها واقعی باشه، مشکلات رو به بهبودی نمی ره.
پول ما داره کم ارزش می شه، چرا کم ارزش می شه؟ نسبت به پول عراق و افغانستان هم کم ارزش شده. الته ده ها مورد موثر است در افزایش ارزش پول ملی. یکیش اینه که شما قیمت ها رو واقعی کنید. قیمت رو واقعی کنید، روزی سی میلیون لیتر قاچاق ور می افته. مگر قاچاقچی دیوانه است بیاد لیتری چهل پنجاه هزار تومن بنزین بخره، و موتور و شتر رو اینها رو قاچاق کنه. اگر قیمت واقعی بشه، مصرف داخلی هم کاهش پیدا می کنه. سی میلیون لیتر هم اینجا در روز صرفه جویی می شه/ جمعش می شه شصت میلیون لیتر در روز. این رو صادر کنیم کلی درآمد ارزی حاصل می شه. آقا هیچ راهی وجود نداره جز قیمت های واقعی. قیمت واقعی هم تو بورس تعیین می شه. دلار رو بذار تو بورس و هرکی بیشتر خرید بهاو بدهیم. من موافقم با این کاری که داره دولت می کنه. هی ارز رو می بره به سمت قیمت واقعی آزاد. منتها الان تا هنوز نیمایی و مبادله ای هست اینم منشارانت هست.
من اگر هزار دلار داشته باشم اینا نمیدم نیمایی و یا ترجیحی تبدیل کنم. می دم نرخ آزاد تا بیشتر پول رو بگیرم. دولت هم باید این کار بکند. من اینم اضافه کنم عرض کنم حالا خارج از این بحث.
سال که جدید می شه حقوق میره بالا، مزد نیروی کار که بخشی از قیمت تمام شده است، جنس ها باز هم گرون تر خواهد شد.