آمریکا باید حسننیت را در عمل نشان دهد
131 نفر از نمایندگان کنگره امریکا که مرکب از احزاب دموکرات و جمهوریخواه هستند، اخیراً با ارسال نامهای به باراک اوباما خواستار استفاده از فرصت به وجود آمده برای برقراری روابط دیپلماتیک با ایران شدند. امضاکنندگان این نامه از بارک اوباما رئیسجمهور این کشور خواستهاند تا از فرصتی که با انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران به وجود آمده برای برقراری روابط دیپلماتیک با این کشور استفاده کند. بر اساس گزارش رسانهها، امضاکنندگان این نامه به 131 نفر نیز رسیده و محمد حسن آصفری از اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز مدعی است که بر اساس بررسیهای آنان تا امروز تعداد امضاهای نمایندگان کنگره به 150 امضا نیز رسیده که البته هیچ رسانهای بر این آمار صحه نگذاشته است. این در حالی است که از میان این تعداد امضا کننده تنها ماهیت دو نماینده مشخص شده و باقی امضا کنندگان از افشای هویت خود سر باز زدهاند. اما به راستی دلیل تنظیم و امضای این نامه از سوی نزدیک به یک سوم نمایندگان کنگره امریکا چیست؟در صورت توجه باراک اوباما به این نامه و درخواست برای برقراری رابطه، الزامات جمهوری اسلامی برای این روابط چیست؟ این سؤالاتی است که خبرنگار روزنامه جوان، در گفتوگو با آقایان اسماعیل کوثری و محمدحسن آصفری از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و همچنین فوادایزدی و محمد حسن قدیری ابیانه از اساتید دانشگاه و کارشناسان مسائل بینالملل مطرح کرده است.
این درخواست نشاندهنده سیاست کلان امریکا نیست
در همین ارتباط محمد اسماعیل کوثری از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به تلاش عدهای دیگر از نمایندگان کنگره امریکا برای تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی، عنوان کرد: وجود تضاد در رفتار مقامات امریکایی بر سر موضوع ایران، نشان میدهد که موضوع نامه 131 نماینده کنگره در خصوص برقراری روابط دیپلماتیک با ایران جزو سیاستهای کلان ایالات متحده نیست. وی در ادامه در خصوص الزامات برقراری رابطه میان امریکا و ایران گفت: واقعیت آن است که اگر امریکاییها واقعاً میخواهند این خواسته عملی شود، باید رفتاری از خود نشان دهند که نتایجش در عمل نیز دیده شود. به طور مثال لغو کامل تحریمهای یک سویه علیه جمهوری اسلامی، آزاد کردن داراییهای بلوکه شده ایران و به رسمیت شمردن حقوق فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران همگی جزو اقداماتی است که ایالات متحده باید برای برقراری رابطه آن را عملی کند.
این عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس با اشاره به این مطلب که جمهوری اسلامی فقط با رژیم صهیونیستی امکان برقراری رابطه ندارد، ادامه داد: آنها 34 سال اقدامات خصمانه علیه جمهوری اسلامی انجام دادند و حالا نتیجه این اقدامات خود را به خوبی دیدهاند و خواستار برقراری رابطهاند، اما جمهوری اسلامی باید این موضوع را به خوبی بررسی کند.
کوثری به درخواست جک استراو وزیر امورخارجه پیشین انگلیس و نماینده فعلی مجلس این کشور برای برقراری رابطه با جمهوری اسلامی نیز اشاره کرد و گفت: تمامی اینها نشان میدهد که آنان در مقابل عظمت مردم ایران کم آوردهاند و میخواهند برنامههای خود را از طریق دیگری پیگیری کنند.
فشار پاسخگو نیست
همچنین محمد حسن آصفری دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز با اشاره به اینکه بر اساس بررسیهای آنان تعداد امضاهای نمایندگان کنگره تا امروز به 150 امضا رسیده است، عنوان کرد: این حرکت نمایندگان کنگره امریکا نشان دهنده اثر حضور با شکوه مردم در انتخابات است و امریکاییها وقتی این حرکت مردم را مشاهده کردند، متوجه شدند که فشار و تهدید دیگر پاسخگو نیست و باید با مردم ایران از در منطق و گفتوگو سخن بگویند. وی به دودستگی به وجود آمده میان دولت و کنگره امریکا نیز اشاره کرد و افزود: ایالات متحده از یک سو به دنبال افزایش تحریمها علیه ایران است و از سوی دیگر سخن از گفتوگو و دیپلماسی به میان میآورد و این نشاندهنده آن است که معلوم نیست در ایالات متحده چه گروهی تصمیم گیر هستند و به دنبال چه میگردند. این نماینده مجلس در خصوص الزامات ایران برای گفتوگو با ایالات متحده تصریح کرد: ما گفتوگو و مذاکره را زمانی به رسمیت میشناسیم که امریکا تحریمها علیه جمهوری اسلامی را کنار بگذارد و داراییهای مسدود شده ایران را آزاد کند تا در عمل حسن نیتشان برای مذاکره ثابت شود. قطعاً امضا کردن یک نامه بیانگر حسن نیت آنها نخواهد بود.
از فرصت پیش آمده استفاده کنیم
در کنار این فواد ایزدی، استاد روابط بینالملل نیز با اشاره به وجود اختلاف در هیئت حاکمه ایالات متحده بر سر موضوع ایران گفت: در امریکا همواره یک گروه خواهان افزایش تحریمها و حتی جنگ علیه ایران بودهاند و گروه دیگری نیز که البته در اقلیت هستند هم به دنبال تغییر در روابط و باز کردن باب گفتوگو هستند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به این موضوع که پیشتر نیز شاهد امضای چنین نامههایی از سوی نمایندگان کنگره برای گفتوگو با ایران بودهایم، ادامه داد: به نظر من این موضوع به انتخابات و حضور پرشور مردم در این عرصه مرتبط است و هم اکنون فرصت خوبی برای مقامات جمهوری اسلامی به وجود آمده که با برنامههای دقیق و درست جایگاه این گروه را ارتقا دهیم و به اکثریت تبدیل کنیم.
فواد ایزدی با اشاره به درخواست جک استراو برای برقراری رابطه مجدد میان ایران و انگلیس هم گفت: اگرچه جک استراو هم اکنون قدرتی در انگلیس ندارد اما این گفتههای وی در کنار نامه نمایندگان کنگره امریکا نشان میدهد که بخشی از نخبگان کشورهای غربی به این نتیجه رسیدهاند که باید با جمهوری اسلامی تعامل کنند و مقامات جمهوری اسلامی باید از این اختلاف استفاده کنند و خطرات را از کشور دور کنند.
امریکا به دنبال ضربه زدن به ایران است
محمد حسن قدیری ابیانه، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در مکزیک و کارشناس مسائل بینالمللی هم با بیان اینکه ایالات متحده همواره خواستار برقراری روابط دیپلماتیک با ایران بوده، اظهار کرد: تمام جناحها و طیفهای سیاسی در امریکا خواستار رابطه دیپلماتیک با ایران هستند اما آنها نمیخواهند که این روابط عادی باشد، بلکه به دنبال جاسوسی و تسلط بر منابع جمهوری اسلامیاند. قدیری ابیانه با اشاره به تشدید تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی در دورههای مختلف ادامه داد: امریکاییها فقط بر سر این موضوع اختلاف نظر دارند که چه طور میتوانند ضربات بیشتری به جمهوری اسلامی بزنند. وی با بیان این مطلب که برقراری روابط دیپلماتیک ایران را از خطرات امریکا مصون نمیدارد، ادامه داد: سوریه و امریکا روابط دیپلماتیک خوبی داشتند اما این روابط باعث نشد که امریکا در سوریه توطئه نکند. این موضوع در مصر و لیبی هم به خوبی قابل مشاهده است، بنابراین نباید به این حرکات ایالات متحده چندان خوشبین بود.
من یه سؤال دارم. آمریکا دقیقاً چطور میتونه حسن نیتشو نشون بده؟ منظورم اینه که مثلاً چه اتفاقاتی رو میشه به پای حسن نیت آمریکا نوشت؟ اصلاً چطور میشه باور کرد؟....
اگه آمریکا بخواد یه قدم بیاد جلو، نشونیش چیه؟
دوماً گیرم آمریکا مثلاً حسن نیتشو نشون داد، بعدش دیگه رابطه با آمریکا توجیه پیدا میکنه؟
به نظر من که ما و آمریکاییها در بهترین حالت، میتونیم باهم دشمن نباشیم. یعنی کاری به کار هم نداشته باشیم. همین!!... وگرنه دوستی بین ما چه معنی میده؟؟
از قدیم گفتن توبه ی گرگ مرگه. آمریکا حتی روابط کامل هم با ما داشته باشه، آخرش یه جایی زهرشو میریزه.
از ما گفتن بود!!!!