اقدام پلیس آمریکا در قتل ماریام کاری نژادپرستانه بود
اگر این اتفاق در کشوری مثل ایران رخ داده بود گوش فلک را کر میکردند. اول اینکه عکس این فرد را در کنگره بالا می بردند و به عنوان شهید از او نام میبردند، هزار و یک تحلیل برایش میآوردند حتی فیلم سینمایی هم میساختند و با جنجال شدید رسانهای اعلام میکردند که حقوق بشر پایمال شده است.
همانطور که درجریان اخبارهستید چند روز قبل حادثه کشته شدن زن جوانی در مقابل کاخ سفید اتفاق افتاد که بازتاب زیادی داشت نظرشما چیست؟
ماموران امنیتی آمریکا به وضوح مشاهده کردند که راننده زنی است بههمراه فرزند کوچک خود در خودرو به سرمیبرد و به راحتی میتوانستند بدون کشتن یا زخمی کردن او را مهار کنند اما او یک جرم بزرگ داشت و آن این بود که او زنی سیاهپوست بود و کشتن سیاهپوستان حق پلیس آمریکاست! فشار عصبی ناشی از بحرانهای آمریکا و همچنین تعطیلی دولت، مردم را دراین کشور عصبی کرده است بهنحوی که یک آمریکایی دیگر اقدام به خودسوزی کرد اینها علایمی از وضعیت آمریکای امروزاست.
پس به نظر شما اقدام پلیس آمریکا در کشتن این زن، نژادپرستانه بود؟
بله؛ نگاه نژادی در اقدام تیراندازی به وی موثر بود. اصولا سیاهان در آمریکا در معرض چنین رفتارهای نژادپرستانه هستند. در رابطه با سیاهپوستان با کشتن آنها خیلی زود صورت مساله را پاک میکنند و فرصتی نمیگذارند تا آنها بی گناهی خود را اثبات کنند.
اگر این زن سفید پوست بود آیا واکنش مردم و رسانهها تفاوتی پیدا میکرد؟
قطعا؛ زیرا جامعه آمریکا، جامعهای نژادپرست است. هرچند رییس جمهور فردی سیاهپوست است اما کلیت جامعه، تفکر نژادپرستانه دارد و اوباما به دلایلی رییسجمهور شد. او هم نسبت به صهیونیستها و نظام سرمایهداری حاکم گاهی مانند یک برده عمل میکند و مطیع برنامههای آنهاست.
گفته میشود زنی که کشته شد موقعیت اجتماعی خوبی داشت و دارای سلامتی روحی و روانی بود و مشکلی نداشته. به نظر شما چرا باید این فرد با داشتن بچه کوچک دست به چنین اقدامی بزند؟
آن زن کار خاصی علیه نظام آمریکا نکرده است. برای مثال قصد ترور و جنایتی نداشته بهخصوص اینکه اصلا مسلح هم نبوده چون اگر بود دستگاههای امنیتی کاخ سفید بلافاصله میفهمیدند و در یک رنج وسیع آن را انعکاس میدادند، او حتی وارد کاخ سفید هم نشده است فقط در محوطه اطراف بوده هرچند وارد منطقه عبور ممنوع شده بود اما تنها به قصد اعتراض بوده است. باید گفت عمل این زن سیاهپوست آمریکایی در مقایسه با فعالیتهای زنان ضدانقلاب ایرانی خارج از کشور چیزی نیست اگرهم بگوییم هدفش عملیات انتحاری بوده منطقی نیست زیرا اصولا کسی بههمراه بچه کوچکش عملیات انتحاری انجام نمیدهد.
به نظرجنابعالی اگرچنین اتفاقی درکشوری به غیر از آمریکا رخ داده بود واکنش حقوق بشرانه آمریکاییها چه بود؟
گوش فلک را کر میکردند. اول اینکه عکس این فرد را در کنگره بالا می بردند و بهعنوان شهید از او نام میبردند، هزار و یک تحلیل برایش میآوردند حتی فیلم سینمایی هم میساختند و با جنجال شدید رسانهای اعلام میکردند که حقوق بشر پایمال شده است.
اصولا مجلس آمریکا درباره چنین اتفاقاتی در کشورهایی مثل ایران فعالیت تبلیغاتی خوبی دارد و به نوعی مانور تبلیغاتی میکند ولی چرا مجلس ما در باره خیلی از شخصیتهای خودمان یا شخصیتهای جهانی که مورد ظلم واقع می شوند چنین حرکاتی ندارد؟
درآمریکا این نوع تبلیغات به پشتوانه سلطه بر رسانههای گروهی جهان و قدرت بازی دادن افکار عمومی است. من ضرورتی نمیبینم که مجلس ما زیاد از این کارها انجام بدهد و عکس افراد را در جلسات علنی به دست بگیرد و مانور تبلیغاتی بیاید. اما در کل معتقدم دیپلماسی عمومی در کشور ما باید تقویت شود و یکی از راههای آن این است که مجلس در کلیت و نمایندگان بهصورت جمعی یا فردی در عرصه تبلیغات جهانی فعال باشند.
اگر به فرض چنین اتفاقی درایران میافتاد سازمانهای مردم نهاد و ان.جی .او ها در اروپا و آمریکا فعال میشد و سروصدا میکردند همانطورکه در مورد یکی از فتنهگران زن که به تازگی آزاد شده است کم و بیش شاهد هستیم. به نظرشما چرا درایران سازمانهای مردن نهاد روی این اتفاقات مانور نمیآیند وعمدتا سکوت میکنند؟
درکل سازمانهای غیردولتی ما با وجود پتانسیل بالایی که دارند فعال نیستند حتی سازمانهای دولتی هم در بعد دیپلماسی عمومی متاسفانه فعالیت لازم را ندارند و منفعل هستند که باید در حوزه بین الملل بیشتر کار کنند.
۱۳۹۲/۰۷/۱۴