اروپا و چین در گذشته
500 سال پیش یک اتفاق فوقالعاده افتاد. کشورهای کوچک، فقیر و جنگزدهی غرب عازم 5 قرن توسعهی بیوقفه شدند. در سال 1500 تمدن غرب تنها 10 درصد خشکیهای زمین و 16 درصد جمعیت آن را تشکیل میداد. تا سال 1913 یازده امپراطوری غربی بیشتر از نصف قلمرو و جمعیت جهان رو کنترل میکردند و همینطور رقم شگفتانگیز 80 درصد تولید اقتصادی دنیا را، و تا همین اواخر سال 1980 یک آمریکایی متوسط، 70 برابر ثروتمندتر از یک چینی متوسط بود.
در سال 1420 امپراطوری یانگلو قدرتمندترین پادشاهی کل جهان بود. در حالی که همعصران او، ریچارد دوم یا هنری پنجم(پادشاهان انگلستان) هنوز بر سرزمینهای گرفتار تیرگی حکومت میکردند. در آن زمان، جریزهی انگلستان بیشتر شبیه یک جزیرهی لجنی بود. و طاعونی که لندن رو در اوایل قرن چهاردهم مورد حمله قرار داد، جمعیت آن را به 40هزار نفر کاهش داد در حالی که بیجینگ تقریبا یک میلیون نفر جمعیت داشت. در آن زمان، تقریبا یک سوم کودکان در اولین سال تولد خود میمردند. زندگی آن سالهای مردم انگلیس را توماس هابز اینگونه توصیف میکند: منزوی، فقیرانه، کریه، بریتانیایی، و کوتاه و همینطور به طرزی باورنکردنی غیربهداشتی، بدون هیچ سیستم فاضلابی، لندن قرون وسطی تا عرش آسمان، متعفن بود در حالی که در شهرهای چین، مدفوع انسانی مرتبا جمعآوری شده و در دشتهای دور پراکنده میشد. و البته انگلستان در آن زمان، پررونقترین کشور اروپا بود. فرانسه بدتر از انگلیس و آلمان و پرتغال و ... بدتر از فرانسه. اما چرا شرق تا این حد جلوتر بود؟
چینیها به شکل عجیبی مبدع بودند. گاوآهن را در 2000 سال پیش از این داشتند در حالی که انگلیسیها از آن محروم بودند. الفبای نظمگونه، رصدخانهی نجوم، کارتهای بازی، ساعتسازی، فوتبال، باروت، جوهر، کبریت، کاغذ، پرس چاپ، پل معلق، فرغون و ... . در اواخر قرن چهاردهم زمان آن رسیده بود که چینیها امپراطوری بادبانی خودشان را برای تسلط بر دنیا برافراشته کنند. کشتیهایی که چینیها میساختند تقریبا 10 برابر کشتی سانتاماریا بود که کریستف کلمب در سال 1492 برای پیمودن عرض اقیانوس اطلس از آن استفاده کرد. در بین سالهای 1402 تا 1424، حتی قبل از شروع دریانوردی اروپاییان، دامنهی اکتشافات ناوگان دریایی چین به کلکته، مالاکا، سیلان، سوماترا، هرمز ایران، عدن و حتی استرالیا و دماغهی امید نیک میرسید. مقصود اصلی این سفرها نه فقط تجارت بلکه اثبات برتری چین بود. عجیبتر از همه آنکه اصلیترین سوغات ناوگان عظیم چین از قارهی آفریقا، حیوانات عجیبی چون زرافه بود.