وعده های محقق نشده برجام باعث رکود شد
با محمد حسن قدیری ابیانه کارشناس حوزه اقتصاد کلان موضوع کاهش تورم را در میان گذاشتیم.
روزنامه عصر اقتصاد: قدیری ابیانه در ابتدا به دوعامل اصلی در شکل گیری تورم یعنی عرضه و تقاضا اشاره و خاطر نشان کرد: کاهش تورم می تواند حاصل دو اتفاق باشد. یکی کاهش تقاضا و خرید و دیگری افزایش تولید و پرهیز از اصراف. اگر کاهش نرخ تورم محصول عامل دوم باشد، این اتفاق خوبی است اما اگر به دلیل عدم توانایی مردم در خرید و کاهش قدرت خرید باشد، اتفاق خوبی نیست.
وی اظهار کرد: من معتقدم کاهش قدرت خرید و در نتیجه کاهش تقاضا عامل روند نزولی تورم بوده است. وعده های دولت و رئیس جمهور درباره برجام با که جاری شدن سرمایه به سمت کشور و بهبود وضعیت اقتصادی را در پی خواهد داشت، انتظاری در مردم برای کاهش قیمت ها ایجاد کرد و همین انتظار رکود در معاملات را به دنبال داشت.
قدیری ادامه داد: رکود معاملاتی و انتظار مردم باعث رکود در صنعت تولید شد. بسیاری از کارخانه ها محصولات خود را انبار کردند که باعث زیان آن ها شد و از سوی دیگر معاملات مسکن و ساخت مسکن هم به دلیل ارزانی جنس ها متوقف شد.
این دیپلمات سابق با بیان اینکه دولت با وعده های غیر واقعی در مورد برجام و ایجاد انتظار به رکود کمک می کند، گفت: کاهش تورم در این شرایط ناشی از رکود است نه رونق و این اتفاق مثبتی نیست. علاوه بر آن ما شاهد بی کاری و تعطیلی کارخانه ها نیز هستیم که من همه این موارد را نتیجه بی توجهی دولت به اقتصاد مقاومتی و تکیه زیاد بر اجرای برجام می دانم.