تمدن اسلامی زمانی شکل می گیرد که مانند پدیده اربعین از مرزهای قومی و نژادی فراتر رود
تهران- محمد حسن قدیری ابیانه گفت: آگاهی رسانی اهداف قیام و حرکت ضد ظالمانه و عدالت طلبانه امام حسین علیه السلام در ایام محرم و صفر موجب افزایش همبستگی بین شیعه و سنی و کوتاه شدن دست دشمن از سرزمین های اسلامی می شود.
تمدن اسلامی زمانی شکل می گیرد که مانند پدیده اربعین از مرزهای قومی و نژادی فراتر رود
گسترش همکاری بین جامعه اسلامی با توسل به اهداف و فلسفه قیام حسینی که عدالت خواهی و مبارزه با ظلم است در تحکیم روابط مسلمانان جهان حائز اهمیت است؛ اربعین حسینی از چنان ظرفیتی برخوردار است که می تواند پاسخگوی بخش بزرگی از مطالبه مسلمانان جهان به در مضامینی چون عدالت؛ زیر بار ظلم نرفتن و متکی به خود بودن باشد. محمد حسن قدیری ابیانه کارشناس مسائل فرهنگی و جهان اسلام و استراتژیست در این گفت و گو به تبیین ویژگی های اربعین حسینی وتاثیر آن بر وحدت جامعه اسلامی اعم از شیعه یا سنی پرداخته است.
راهپیمایی اربعین حسینی را از چند منظر می توان مورد تحلیل و بررسی قرار داد؟
مراسم اربعین حسینی و بزرگداشت یاد و راه امام حسین علیه السلام را از چند جنبه می توان مورد نقد و بررسی قرار داد؛ یکی از جهات مهمی که هر ساله با برگزاری اربعین یک بار دیگر مورد نقد و بررسی قرار می گیرد ماهیت شهادت امام حسین علیه السلام است که افکار عمومی را به این سمت هدایت می کند که هدف امام از قیام چه بود؟ فلسفه قیام امام بررسی می شود و ابعاد اهمیت این موضوع مورد کنکاش قرار می گیرد که چرا امام حسین علیه السلام از جان خود و عزیزترین افراد خانواده و یارانش گذشت و در مقابل چه کسانی دست به این همه از جان گذشتگی زد؟ درسی که امام حسین علیه السلام به جامعه می دهد بسیار تاریخ ساز است چرا که این موضوع را در همه دوران زندگی بشر یادآوری می کند که در مقابل ظلم بن بستی وجود ندارد.
قطعا امروز فلسفه و ماهیت قیام امام حسین علیه السلام بیش از هر زمان دیگری برای جهانیان مشخص است چرا که همه بر این باورند که پیروز صحنه کربلا امام حسین علیه السلام است و دشمنان امام در طول تاریخ مورد لعن و نفرین واقع شده اند و همه مردم دنیا اعم از مسلمان یا غیر مسلمان و آزادگان از راه و هدف قیام امام تجلیل به عمل می آورند.
جنبه دوم قضیه راهپیمایی بزرگ اربعین است که ابعاد مختلف این موضوع نیز بر هیچکس پوشیده نیست از جهاتی قابل بررسی است؛ اربعین به عنوان یک راهپیمایی بزرگ و تجمع عظیم در تاریخ جهان موضوعی بی نظیر است که فقط در عراق در کربلای معلی و در اربعین حسینی اتفاق می افتد؛ شاید به جرات بتوان گفت تاریخ جهان تا کنون چنین تجمعی را در هیچ مقطع تاریخی و هیچ کجای دنیا به چشم ندیده است، در حقیقت راهپیمایی اربعین حسینی رکورد بی سابقه ای در تاریخ است که مسلمانان اعم از شیعیان و اهل سنت در آن حضور فعالی دارند.
اربعین تاچه حد می تواند زمینه ساز اتحاد بین شیعیان و اهل سنت و ارتباط دهنده خوبی بین مسلمانان در جهان اسلام باشد؟
قطعا تا این مرحله که اربعین حسینی توانسته است منجر به اتحاد بین مردم ایران و عراق بالاخص شیعیان هر دو کشور شود بسیار حائز اهمیت است. حضور اهل سنت در مراسم اربعین حسینی که هر ساله بر تعداد آنان افزوده می شود گواه روشنی بر توجه برادران وخواهران مسلمان به اهمیت بودن در کنار خواهران و برادران شیعی خود است؛ چرا که دشمن در این اتحاد امکان انجام خباثتی ندارد و قادربه نفوذ به صف مستحکم مسلمانان نخواهد بود.
بررسی و آگاهی رسانی اهداف قیام و فلسفه ضد ظالمانه و عدالت طلبانه امام حسین علیه السلام برای اهل سنت منجربه تفکر و مطالعه بیشتر دراین مفاهیم ارزشمند به جای مانده از واقعه کربلا می شود و افزایش همبستگی بین شیعه و سنی، دست دشمن را از سرزمین های اسلامی کوتاه کرده و توطئه های دشمنان خنثی می شود؛ لذا همبستگی جامعه اسلامی اعم ازشیعه و سنی و بودن در کنار هم در این راهپیمایی با شکوه بر عظمت جهان اسلام می افزاید و به حل مشکلات مسلمانان؛ خبر گرفتن از هم و مساعدتهای قابل توجهی در رفع مشکل سایر مسلمانان جهان خواهد شد.
راهیپمایی اربعین از لحاظ افزایش حس عاطفی بین مسلمانان جهان تا چه حد تاثیر گذار است؟
جنبه دیگر بی نظیر این راهپیمایی فوران محبتی است که در این مراسم بروز و ظهور پیدا می کند، کسانی که به عنوان میزبان خدماتی را برای زائران فراهم می کنند و برای اهدای خدماتشان حد و مرز نمی شناسند؛ بنحوی که حتی برای استفاده از خدمات و بهره مندی زائران از آن به التماس روی می آورند که شما به ما اجازه دهید به عنوان زائر حسینی به شما خدمت کنیم؛ صحنه هایی را به نمایش می گذارند که قطعا در هیچ راهپیمایی وهیچ جای دیگردنیا مشابه چنین خدماتی ارائه و مشاهده نشده است؛ حتی اگر چنین خدماتی داده شود اصراری برای بهره مندی سایرین از آن نیست اما عاطفه در راهپیمایی اربعین از نقش قابل توجهی برخوردار است چرا که میزان عشق به امام حسین علیه السلام در خدمت به زائرانش متبلور می شود.
بسیج شدن اعضای یک خانواده؛ قبیله و فامیل از کوچک تا مسن ترین در این همایش جهان اسلامی تماشایی است؛ بی تردید ثبت این تصاویر و انعکاس آن در افکار عمومی جهان و فضای مجازی و رسانه های بین المللی در گرایش مردم به مکتب حسینی بسیار تاثیر گذار است؛ به تصویر کشیدن خدمات بی منت بلکه منت زائر کشیدن بسیار مهم است چرا که مردم دنیا مشابه چنین تصاویری را هیچ جا ندیده اند.
قطعا راهپیمایی اربعین رمز عاطفی مهمی در برقراری ارتباط بیشتر وبهتر جهان اسلام با یکدیگر است؛ دوستی واتحاد امروز مردم ایران و عراق یکی از دستاوردهای عاطفی اربعین برای جهان اسلام به شمار می رود؛ علی رغم آنکه دشمنان به شیوه های مختلف درصدد بروز خشونت و دشمنی بین مسلمانان ایران و عراق بوده اند و با تحریک مردم توسط عده ای دست نشانده به اغتشاش درصدد برهم زدن راهپیمایی اربعین بودند اما شاهد تبلور اوج دوستی بین ایرانیان وعراقیان هستیم که چنین دوستی دربین هیچ یک از ملتهای دیگر مشاهده نمی شود؛ اتحاد مسلمانان همواره یکی از مهمترین دلایل نگرانی دشمن بوده است؛ چرا که اتحاد جامعه اسلامی منجر به پایداری نهضت اسلامی و گسترش اسلام ناب می شود؛ از این منظر است که مقام معظم رهبری فرمودند: اربعین حسینی زمینه ساز شکل گیری تمدن بزرگ اسلامی است چرا که تمدن بزرگ اسلامی زمانی شکل می گیرد که فراتر از مرزهای زمینی یا نژادی و قومی باشد که همه این موارد به برکت راهپیمای اربعین حسینی مجال بروز و ظهور یافته است.
razavi.news/fa/interview/46953/