علت «نرمش قهرمانانه» رهبری چه بود؟ / قدیری ابیانه : برجام به نتیجه نخواهد رسید / مطمئن باشید نمازی ها به کشورشان بر می گردند و ادعای شکنجه میکنند
خبر سراسری نوشت: قدیری ابیانه تحلیلگر انقلابی حامی دولت می گوید: اصلا بر فرض ما درود بر آمریکا هم بگوییم و مردم را موظف کنیم پرچم آمریکا را ببوسند و دنبال کارشان بروند باز هم آمریکا سازش نمی کند و آمریکا را از تک ابرقدرتی کنار نمی زند. ما چقدر کوتاه بیاییم تا آمریکا راضی شود؟
محمدحسن قدیری ابیانه به بیان ریشه ها و چالش های برجام پرداخت که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
❓طبق اعلام برخی مقامات آمریکا به سنا آمریکا گویا مذاکرات برجامی با شکست مواجه شده است؛ بهنظر شما روند طیشده تا کنون چرا فرسوده و سپس شکست خورد❓
من همواره تأکید کرده ام که مذاکره با غربیها به نتیجه نخواهد رسید؛ هر چقدرهم که ما از منافعمان عقبنشینی کنیم باز آنها دست از دشمنی برنخواهند داشت. این موضع من در گذشته و حال حاضر است. آقای روحانی و طرفدارانشان در ایام انتخابات ادعا کردند که میتوانند با مذاکره دشمن را از دشمنی منصرف کنند، همین مسئله که در تبلیغات مطرح شده بود عدهای را به شک انداخت که آیا میتوان با مذاکره به دشمنی پایان داد؟ دولت هم اصرار بر مذاکره داشت، اینجا مقام معظم رهبری بحث نرمش قهرمانانه را مطرح کردند و فرصت برای مذاکره ایجاد کردند در حالیکه میدانستند به نیتجه نمیرسد اما برای روشنکردن افکار عمومی و اینکه مذاکره فایده ندارد این اجازه را دادند و دولت نیز مذاکره کرد، امتیازات بسیار زیادی داد، وعدههای نسیه دریافت کرد و به تمام تعهدات یک جانبه عمل کرد با این تصور که آمریکا به تعهدات پایبند خواهد بود در حالیکه نه در زمان اوباما نه بایدن به تعهداتشان عمل نکردند علتاش هم این است که چون جهان رو به چند قطبی شدن است آمریکا نیاز دارد جلو قطهای دیگر را بگیرد و آمریکا اگر بتواند موفق شود سراغ دیگر کشورها میآید اگر هم امروز سراغ کشورهای حاشیه خلیج نمیرود علتاش این است که ما در منطقه مسلط هستیم بنابراین آنچه که آمریکا نیاز دارد تصاحب منابع نفتی ماست. طبیعتا نه حکومت ما نه هر حکومت دیگری نمیتواند نفت ما را به آمریکا بدهد و بر فرض محال که جمهوری اسلامی ساقط شود و حکومت دیگری در ایران با آمریکا ارتباط برقرار کند با مردمی مواجه میشود که جلو این کار را میگیرند و چون این ایدهها امکان پذیر نیست درگیر تجزیه ایران هستند و محروم کردن ایران از نفت جز اهداف اصلی آمریکاست و برای ابرقدرت ماندن به نفت ایران نیاز دارد.
❓طبق اعلام برخی مقامات آمریکا به سنا آمریکا گویا مذاکرات برجامی با شکست مواجه شده است؛ بهنظر شما روند طیشده تا کنون چرا فرسوده و سپس شکست خورد❓
من همواره تأکید کردهام که مذاکره با غربیها به نتیجه نخواهد رسید؛ هر چقدر هم که ما از منافعمان عقبنشینی کنیم باز آن ها دست از دشمنی برنخواهند داشت.این موضع من در گذشته و حال حاضر است. آقای روحانی و طرفدارانشان در ایام انتخابات ادعا کردند که می توانند با مذاکره دشمن را از دشمنی منصرف کنند، همین مسئله که در تبلیغات مطرح شده بود عدهای را به شک انداخت که آیا میتوان با مذاکره به دشمنی پایان داد؟ دولت هم اصرار بر مذاکره داشت، اینجا مقام معظم رهبری بحث نرمش قهرمانانه را مطرح کردند و فرصت برای مذاکره ایجاد کردند در حالیکه میدانستند به نتیجه نمیرسد اما برای روشنکردن افکار عمومی و اینکه مذاکره فایده ندارد این اجازه را دادند و دولت نیز مذاکره کرد، امتیازات بسیار زیادی داد، وعدههای نسیه دریافت کرد و به تمام تعهدات یک جانبه عمل کرد با این تصور که آمریکا به تعهدات پایبند خواهد بود در حالیکه نه در زمان اوباما، نه ترامپ و نه بایدن به تعهداتشان عمل نکردند. علتاش هم این است که چون جهان رو به چند قطبی شدن است آمریکا نیاز دارد جلوی شکلگیری قطبهای دیگر را بگیرد و آمریکا اگر بتواند موفق شود سراغ دیگر کشورها میآید اگر هم امروز سراغ کشورهای حاشیه خلیج فارس نمیرود علتاش این است که ما در منطقه مسلط هستیم بنابراین آنچه که آمریکا نیاز دارد تصاحب منابع نفتی ماست. طبیعتا نه حکومت ما نه هر حکومت دیگری نمیتواند نفت ما را به آمریکا بدهد و بر فرض محال که جمهوری اسلامی ساقط شود و حکومت دیگری در ایران با آمریکا ارتباط برقرار کند با مردمی مواجه میشود که جلو این کار را میگیرند و چون این ایدهها امکانپذیر نیست دنبال تجزیه ایران هستند و محروم کردن ایران از نفت جز اهداف اصلی آمریکاست و برای ابرقدرت ماندن به نفت ایران نیاز دارد.
❓بنظر میرسید با توجه به طیف هواداران دولت رئیسی، دیگر مذاکراتی از سوی تیم او صورت نگیرد با این وجود چرا رئیسی و باقری کنی هم به دنبال برجام رفتند❓
در دولت آقای رئیسی این ایام مصادف بود با ادعای اتحادیه اروپا مبنی بر احیا برجام اما من گفتم که برجام به نتیجه نخواهد رسید اما اصلاحطلبان که در رسانهها نیز فعالاند، گفتند حالا با بایدن مشکل حل میشود، اگر ما مذاکره نمیکردیم میگفتند او تحریمها را برمیداشت و ما کاری نکردیم. اما دولت دنبال این بود که ضمن اینکه تاکید کرد دنبال خنثیکردن تحریمهاست مذاکرات را هم انجام بدهد که اگر واقعا آن ها دست از تحریم برداشتند مشکل حل شود.
ویژگی مثبت هیئت ایرانی این بود که طرف غربزده تیم مذاکراتی را هدایت نمیکرد اما در دولت گذشته میگفتند امضا کری ضمانت است در حالیکه حتی امضای رئیسجمهور، نه کنگره، نه شورای امنیت سازمان ملل ضمانت نیست. به جای اینکه آنها یک قدم بردارند ما نیز یک قدم برداریم دولت قبل یک طرفه تمام تعهدات را انجام داد و امتیازات شرمآوری به غربیها دادند.از این جا به بعد هم برجام به نتیجه نخواهد رسید! تنها فایده مذاکره این است که دست آمریکا بیشتر رو میشود.
❓اتفاقی که در روزهای گذشته مبنی بر آزادشدن باقر و سیامک نمازی و از سوی دیگر آزادسازی منابع ارزی ما افتاد را نتیجه مذاکره با آمریکا میدانید یا خیر❓
این اتفاق واسطهگری کشور دیگری بود. اولا کره جنوبی به آمریکا به شدت فشار میآورد که بلوکه کردن پول ایران به ضرر منافع کره جنوبی است. بالاخره یک بازار ۸۵میلیونی را نمیتوانند رها کنند و از این جهت فشار کره زیاد بود که این اتفاق افتاد. بنظر من آمریکا در برابر روغن ریخته شده تقاضا آزادی این دو جاسوس را کرد. این اتفاق نتیجه مذاکرات برجامی نیست و با واسطهگری کره جنوبی و کشورهای همسایه انجام شده است. مطمئن باشید این دو نفر که به کشورشان برمیگردند ادعای شکنجه میکنند و میلیاردها دلار از پول ما را مصادره میکنند. اینکه ما راه را بر کره برای ورود کالاهایش به ایران بستیم فشار زیادی به این کشور آوردیم. البته من معتقدم سود این تاخیر را باید بدهند.
❓با این وجود اگر با واسطه و بر سر موضوعات دیگر با آمریکا مذاکره کنیم به نتیجه می رسیم❓
آمریکا به هیچ وجه دست از دشمنی با ایران برنمیدارد. اگر یک حکومت مطلوب آمریکا هم در ایران سر کار بیاید آمریکا دست از دشمنی با ملت ایران برنمیدارد. آنها خواستار تجزیه ایران و تی عربستاناند! این مسئله را حکام مرتجع منطقه نمیفهمند که وجودشان وابسته به ایران است وگرنه برای آمریکا کاری ندارد که این گاوهای شیرده را از بین ببرد. پایگاههای نظامی آمریکا در این کشورها هر کاری میتوانند بکنند. لذا مذاکره با آمریکا هیچ فایدهای ندارد مگر اینکه برای مردم روشن شود که مذاکره نتیجه ندارد. عقبنشینی از مواضع نیز به ضرر ملت ماست و فایدهای برای ما ندارد. مگر اینکه بگوییم نفت ما مال شما!
❓شما در زمان دولت قبل انتقادات تندی به رئیس جمهور و دستگاه خارجی کشور داشتید؛ آیا این انتقادات برای شما منجر به چالش و یا پیگیری قضایی نیز شده است❓
بله؛ دادگاه تخلفات اداری برای من تشکیل دادند و گفتند شما علیه رئیس جمهور صحبت کردید و سیاست خارجی را نقد کردهاید و به عنوان پرسنل وزارت خارجه نمیتوانید این کار را بکنید و مواردی از صحبتها من را به عنوان مستند آوردند مثلا من گفتم اگر روحانی رئیس جمهور شود اقتصاد کشور مثل پلاسکو فرومیپاشد. به من گفتند شما که اساسنامه وزارت خارجه را میشناسید. گفتم بله. گفتند قبول دارید تخلف کردید؟ گفتم خیر من مجوز دارم که علیه روحانی موضعگیری کنم. گفتند چه کسی این مجوز را داده؟ گفتم خود آقای روحانی؛ خودشان گفتند پیامبر (ص) را هم میتوان نقد کرد. گفتند ما به حرف او کاری نداریم. شما باز هم تخلف کردید گفتم خیر آقای روحانی در زمان انتخابات نامزد ریاست جمهوری بوده است و من در این زمان علیه ایشان صحبت کردم و از دو عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس خواهم خواست که وکالت من را به عهده بگیرند. آنها در نهایت پرونده را مختومه اعلام کردند. سوال اساسی اینجاست که اگر من میدانم دولت اشتباه میکند باید سکوت کنم؟ نباید بگویم این راه اشتباه است؟
❓در دولت فعلی چطور؟ آیا انتقادی به روند فعلی در وزارت امور خارجه و رویکرد های خارجی دولت دارید❓
الان هم من به وزارت خارجه نقد دارم. از اول گفتم هدف آمریکا از مذاکرات و خروج ترامپ از برجام دور کردن تقصیر عدم عمل به برجام از خودش است بنابراین نباید برای نتیجه ابراز خوشبینی میکردند. چون ابراز خوشبینی جامعه ما را شرطی میکند و همه منتظرند که ببینند برجام چه میشود و این اشتباه است. من با مذاکره مشکلی ندارم. ابراز خوشبینی را غلط میدانم؛ یعنی آمریکا تلاش میکند توپ را در زمین ایران بیندازد و ایران را مقصر جلوه دهد. رسانههای قویتری هم دارند و این کار را میکنند. بنابراین ضمن اینکه نفس انجام مذاکره را نه به عنوان راهحل بلکه به عنوان روشنسازی افکار عمومی برای جامعه مطرح . در تبلیغات سیاست خارجی ابراز خوشبینی جالب نیست.
📆۲۴ مهر ۱۴۰۱
khabaronline.ir/xjj5Q