کتاب کلیدهای پیشرفت (عوامل و موانع فرهنگی کار، تولید و سرمایه) نوشته دکتر قدیری ابیانه
کتاب "کلیدهای پیشرفت، عوامل و موانع فرهنگی کار، تولید و سرمایه" تالیف دکتر محمد حسن قدیری ابیانه جدیدترین کتاب وی است که در 333 صفحه توسط انتشارات بنیاد بعثت در 5000 نسخه منتشر شده است.
این کتاب در 9 فصل به ارزیابی همه جانبه موضوع پرداخته است. کتابی که نویسنده آن را به مقام معظم رهبری تقدیم نموده است.
فرهنگ و اشتغال، توطئه های استکبار برای تضعیف فرهنگ کار، ضعف ها و قوت ها، مطالبات مردمی و راهکارهای تحقق آن همراه با نمودارهای متعددی که درک مطلب را آسان می کند، بحران در غرب، دیگاه اسلام، جملات قصار، اشعار و نیز ضرب المثل های ایرانی و خارجی در این ارتباط، فشارها و فرصت ها، ابعاد تحریم ها، مقدم ای لازم برای طراحی راهبردها است که با دقت و با استفاده از روش علمی مدیریت استراتژیک استخراج و به زبان ساده تنظیم و ارائه گردیده ا ست.
راهکارها و نیز پیشنهاداتی برای تحقیقات بعدی نیز در پایان کتاب درج شده است.
کتاب با این عبارات آغاز می گردد:
تقدیم به
" مقام معظم رهبری در بیانات خویش در تاریخ 18/8/1385 در دیدار دانشگاهیان سمنان فرمودند: درباره ى مشکلات اجتماعى اى که در کشور وجود دارد، تحقیق کنیم و راه ریشهکن کردن اینها را پیدا کنیم و به دنبال این برویم که راه مبارزه با اسراف چیست. اسراف یک بیمارى اجتماعى است. راه مبارزه با مصرف گرایى چیست؟ راه مبارزه با ترجیح کالاى خارجى بر کالاى ساخت داخل چیست؟ اینها تحقیق مى خواهد. در دانشگاهها پروژه هاى تحقیقى بگیرید، استاد و دانشجو کار کنید، نتیجه ى تحقیق را به مسئولان کشور بدهید؛ به رسانه ها بدهید تا سرریز شود و فرهنگ سازى شود. این، مى شود پیشرفت.
این کتاب، در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی به مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنه ای که همواره بر نقش فرهنگ در پیشرفت همه جانبه کشور و بر ضرورت اصلاح فرهنگ عمومی و تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف تاکید فرموده اند تقدیم میگردد."
مقدمه کتاب به شرح زیر است:
مقام معظم رهبری سال 1389 را سال همت مضاعف و کار مضاعف، سال 1390 را سال جهاد اقتصادی و سال 1391 را سال تولیدملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام نهادند. با توجه به این اقدام و نیز تاکیدات معظم له در جمع مسئولان نظام در ماه مبارک رمضان سال 1390، مبنی بر ضرورت مشاهده همزمان نقاط ضعف و قوت، بازبینی ای در این تحقیق انجام دادم و با افزودن داده های جدید و به روز رسانی آن را به صورت حاضر تنظیم و منتشر نمودم.
پیشرفت همه جانبه کشور آرزوی هر ایرانی است. دستیابی به این مهم بدون حل مشکل اشتغال ممکن نخواهد شد. به عبارتی پیشرفت و اشتغال لازمه یکدیگر هستند. معضل بیکاری یکی از مهمترین چالشهایی است که جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه میباشد و در آینده چنانچه این معضل حل نگردد، به مهمترین تهدید اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی تبدیل خواهد گردید و اقتدار ملی را تضعیف خواهد کرد. بدون برنامهریزی برای حل مشکل اشتغال، نمیتوان به پیشرفت توسعه مطلوب دست یافت. از طرف دیگر، حل معضل اشتغال با تحقق پیشرفت همه جانبه امکانپذیر میباشد. به عبارت دیگر در برنامه ریزی جامع برای تحقق پیشرفت است که حل مشکل اشتغال و تقویت اقتدار ملی ممکن میگردد.
عامل فرهنگ عمومی، یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر توسعه و پیشرفت، اقتدار ملی و اشتغال است که در کنار سایر عوامل، نقشی تعیین کننده در موفقیت یا عدم موفقیت هر برنامهای دارد.
مقام معظم رهبری حضرت آیت ا... خامنه ای در فرمایشات خویش در ماه مبارک رمضان سال 1390 در مورد نقاط ضعف و قوت در راه پیشرفت کشور فرمودند: اولین نقطه مثبت و قوت نظام اینکه نظام ثابت کرده که توانایی غلبه بر تهدیدها را دارد. پیشرفت در شرایط تحریم یکی از نقاط مهم قوت کشور این است. از نقاط ضعف اینکه یک جاهایی طبق وظیفه عمل نکردیم؛ یک جاهایی مراقبتهایی که باید انجام بدهیم، انجام ندادیم؛ یک جاهایی دلبستگی های خودمان را زیر پا نگذاشتیم؛ به چیزهایی که باید از آن پرهیز کرد و بر حذر بود، سرگرم شدیم. مسئله تورم، فرهنگ کار، ساعات مفید کار و... حلنشده؛ باید فرهنگ کار در کشور جوری باشد که مردم کار را عبادت بدانند.
رهبر انقلاب اسلامی نگاه واقعبینانه در هرگونه ارزیابی شرایط کشور را مهم دانستند و افزودند: برای رسیدن به یک نگاه صحیح و واقعی از وضعیت کشور باید شرایط فعلی منطقه و جهان را نیز در نظر گرفت.
ایشان ارزیابی صحیح از شرایط کشور را مستلزم نگاه واقعبینانه و پرهیز از یکسونگری دانستند و افزودند: در بررسی شرایط کشور، باید هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف را دید و از نگاه منفی و یا نگاه مثبت مطلق پرهیز کرد.
ایشان نخبگان دانشگاهی و حوزوی و مسئولان را به مطالعه دقیق و بررسی کارشناسی فهرست نقاط قوت و ضعف فراخواندند و افزودند: نقاط مثبت، ظرفیتهای کشور است و نقاط منفی، نشان دهنده اولویتها است که با در نظر گرفتن هر دو فهرست، می توان مسیر صحیح حرکت به سوی پیشرفت و تعالی را شناخت.
رهبر انقلاب اسلامی سپس به برخی نقاط قوت و ضعف کشور در شرایط کنونی اشاره و تأکید کردند: پیشرفت در اعتماد به نفس ملی یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ کشور است، به گونهای که اعتماد به نفس کنونی جوانان از اعتماد به نفس جوانان نسل اول و دوم انقلاب به مراتب بیشتر است.
حضرت آیتالله خامنهای بعد از تبیین نقاط قوت، به بیان نقاط ضعف کشور پرداختند و تأکید کردند: اگر نقاط منفی دیده نشوند یقیناً ضربه خواهیم خورد.
ایشان افزودند: در زمینههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی ضعفها، غفلتها و کوتاهیهایی وجود داشته که در بیشتر موارد ناشی از عمل نکردن به وظیفه بوده است.
رهبر انقلاب اسلامی با یادآوری شکست مسلمانان در جنگ احد و علل و عوامل آن، افزودند: سرگرم شدن به منازعات و مشاجرات سیاسی، روی آوردن به رفاهطلبی و زندگی اشرافی، غفلت از روحیه جهادی و ایثار، غفلت از تهاجم فرهنگی دشمن، غفلت از در کمین بودن دشمن، غفلت از نفوذ دشمن در فضای رسانهای کشور، و کمتوجهی نسبت به حفظ بیتالمال از جمله نقاط ضعف هستند.
ایشان افزودند: اگرچه در عرصه اقتصادی اقدامات زیادی انجام شده اما هنوز مسئله اشتغال، تورم و فرهنگ کار حل نشده است.
رهبر انقلاب اسلامی فرهنگ عمومی مردم را یکی دیگر از زمینههایی دانستند که باید به آن توجه جدی تر شود.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: باید فضائلی همچون صبر، شکر، ذکر، احسان، مروت نسبت به دیگران، میل به خدمت و پرهیز از آزار و اذیت همنوعان، روزبروز در جامعه گسترش یابد.
ایشان مطرح نشدن صحیح مبانی اعتقادی اسلام و انقلاب را یکی دیگر از نقاط ضعف برشمردند و در جمعبندی این بحث تأکید کردند: نقاط قوت، امیدها را افزایش میدهند و نقاط ضعف، نشان دهنده اولویتها هستند بنابراین، در هر ارزیابی از شرایط کشور باید نقاط مثبت و منفی با یکدیگر دیده شوند.
در این کتاب عوامل و موانع فرهنگی اجتماعی اشتغال، تولید و سرمایه و مورد بررسی قرار گرفته است.
فصل اول کتاب به موضوع فرهنگ و اشتغال اختصاص دارد. در فصل دوم موضوع ضعف ها و قوت ها مورد توجه قرار گرفته است. در فصل سوم مطالبات مردمی و راهکارهای تحقق آن مشخص گردیه و نمودارهایی در این ارتباط ترسیم گردیده است. در فصل چهارم به اختصار به بحران اقتصادی در غرب اشاراتی شده است. فصل پنجم به دیدگاه های اسلام اختصاص یافته و تفاوت دیدگاه رایج فرهنگی با دیدگاه اسلام مورد مقایسه قرار گرفته است. فصل ششم به ضرب المثل و جملات قصار ایرانی و خارجی و نیز اشعار فارسی در زمینه کار و تلاش پرداخته شده است. در فصل هفتم محیط بین الملل و فشارها و تهدیدات آن مورد بررسی قرار گرفته است.
راهبردها (استراتژیها) و راهکارهای پیشنهادی به ترتیب در فصول هشتم و نهم مطرح گشته و بالاخره در پایان کتاب پیشنهادات برای تحقیق و نیز منابع و مآخذ درج شده اند.
در اتهای کتاب نیز سوالاتی در مورد کتاب به صورت پاسخ های سه گزینه ای تنظیم گردیده است، تا بتوان در مسابقات کتاب خوانی از آن استفاه نمود.
فهرست مطالب کتاب به شرح زیر است:
در بارۀ مولف 5
فصل اول: فرهنگ و اشتغال 21
قوت ها و ضعف های فرهنگ کار 23
تأثیر فرهنگ بر اشتغال 24
عوامل موثر بر سرمایهگذاری 25
مراحل تشکیل سرمایه تا حل مشکل اشتغال 26
عوامل و موانع تشکیل سرمایه 26
عوامل و موانع تبدیل سرمایه به سرمایه گذاری 27
توطئه علیه فرهنگ پیشرفت 28
اهداف مشابه آمریکا و انگلیس 29
نفوذ آمریکا و انگلیس در ایران 30
سیاستهای مشترک غرب 30
استراتژیهای غرب 31
مصادیق توطئههای خارجی 31
توطئه سیا برای ترویج اعتقاد به شانس 31
تلاش انگلیس برای ترویج مصرف گرایی 33
پاتک رهبری به توطئه های دشمن 37
تاثیرات اسراف 38
نقش مردم در حمایت از تولید ملی 39
سیاستهای کلی برنامهى دوم توسعه در سال 1372 41
ب: وصیت حضرت امام خمینی (ره) 42
ج: اعلامیه تاریخی علمای اصفهان برای حمایت از تولید داخلی 42
فصل دوم: ضعف ها و قوت ها 53
تصمیمات سرنوشت ساز 53
نقاط ضعف فرهنگی 56
عدم رعایت حقوق و مقرّرات 56
فرهنگ کار 57
آسیبشناسی در بازار کار 57
ایران مقام سوم کمترین ساعات مفید کاری! 58
ایرانیان؛ رتبه سوم تنبلی اجتماعی جهان 62
ضعف فرهنگ و وجدان کار در ایران 65
ضعف نگرش به کار 65
ضعف فرهنگ کار گروهی 67
باورهای غلط در سیستم اداری 67
محورهای فرهنگی عامل پیشرفت سایر ملل 68
ویژگی های مدارس دوره ابتدایی و راهنمایی در ژاپن 69
ضعفهای مدیریتی 81
ضعفهای فرهنگی مدیریت 83
ضعف فرهنگ عمومی در ارزیابی مدیریتها 83
تعطیلات شمسی و قمری 84
مقایسه تعطیلات رسمی در ایران و سایر کشورها 84
توجیهات رایج برای کم کاری 87
خستگی از کار 90
یارانه سوخت و اشتغال 92
گزارش مؤسسه «مارکت اوراکل» از اسراف در ایران 93
تصاویر مقایسه ای کار و اسراف در ایران و جهان 95
مصرف و اشتغال 97
توسعه و تَوَهُّم 100
توهم مضاعف نفتی در ایران 100
میزان تولید و صادرات نفت خام 102
فرهنگ مالیات و صادرات 104
توقّعات و امکانات 107
مقایسه با سایر ملل 111
مقایسه سفر تاریخی پادشاه ایران و امپراتور روسیه به غرب
مقایسه حقوق ها
فرمول های محاسبه درآمد سرانه
علت تفاوت سطح عمومی حقوقی ایران با سایر کشورها
شرط مقایسه منطقی حقوق ها .
فهرست درآمد سرانه کشورها 127
مقایسه کار ، تولید و بار تکفل .
مقایسه نوع نهار و تاثیر آن در کارآیی .
ایران جزء ۱۰ کشور چاق و پرخور دنیا
بحران در نظام سرمایه داری 113
20 میلیون کودک آمریکایی در گرسنگی 150
بدهی دولت فدرال آمریکا 151
سقوط فرانسه 151
سرمایه گذاری بانکها در کازینوها و فساد 152
مالیات در فرانسه 152
ریشه یابی بحران اقتصادی غرب 153
ریاضت اقتصادی 155
فصل سوم: دیدگاه اسلام 157
دیدگاه اسلام 159
نقش شانس در موفقیت 161
انگیزه کار در اسلام 165
بالاترین تفریح 169
پاکیزهترین کار 172
انتظار کمک از بیتالمال 174
زینت دنیا 177
توقع شغل از دولت 179
مرز کار خوب و بد 181
خوب کار کردن 184
توقع از بودجه دولت 187
امام علی (ع) و بودجه عمومی 189
کار و فقر 192
نقش حجاب در پیشرفت 195
اشعار فارسی 199
جملات قصار 201
فقیر واقعی کیست؟ 205
آموخته های برنده نوبل ادبی 206
ضرب المثل های ایرانی 207
ضرب المثل های خارجی 210
فشارها و فرصتها فرصتها و تهدیدات خارجی 213
موضوعات فرهنگی مؤثر در وضعیت اشتغال در ایران 217
تحریم و تخریب 218
کمیت و کیفیت تولید در کشور 218
تحریمهای اقتصادی 218
فهرست تحریم های صورت گرفته علیه ایران 219
جاسوسی اقتصادی 222
رشوه 222
اعمال نفوذ سیاسی در سایر کشورها 222
تبلیغ و تحریک 222
دامپینگ 223
تخریب فرهنگی 224
تخریب فرهنگ کار و تولید در کشور 224
بازار مصرف در ایران 225
فرهنگ مصرف زدگی 225
توطئه فرهنگی 226
تأثیر مصرف کالاهای خارجی در اقتصاد کشور 226
قاچاق 226
قاچاق مواد مخدر 226
تخریب بازار ایران در خارج 227
بازار خارجی برای کالاها و خدمات ایران 227
خدمات فنی و مهندسی 229
توطئه علیه جذب سرمایه ها 230
مصادره اموال ایران 232
بلوکه کردن اموال ایران 232
وامهای توطئه آمیز 234
سرمایههای ایرانیان خارج از کشور 234
سرمایههای خارجی 235
اعطای وام و اعتبار برای کالاهای مصرفی 235
نقش مهاجرتها در اشتغال 237
مهاجرتهای اتباع خارجی به ایران 237
مهاجرت اتباع ایرانی به خارج 238
مهاجرتهای صورت گرفته به خارج 238
مهاجرتهای آینده 239
مهاجرت کار آفرینان 239
اشتغال و گردشگری 240
عزیمت گردشگران ایرانی به خارج 241
فشارهای بینالمللی 241
نقاط ضعف و قوت بیکاری 247
نقاط ضعف ناشی از بیکاری 247
نقاط قوت ناشی از بیکاری 248
تهدیدات بیکاری 249
مراحل تدوین استراتژی 250
اهداف فرهنگی اجتماعی در راستای حل معضل اشتغال 251
سیاستهای فرهنگی اجتماعی 252
استراتژیها 253
استراتژی کلّی 254
استراتژی اصلاح فرهنگ عمومی 254
استراتژی اجتماعی و اداری 256
استراتژی توسعه نیروی انسانی 258
استراتژی اجتماعی 258
استراتژی تأمین اجتماعی 258
استراتژی اصلاح ساختار اقتصاد 258
استراتژی جامع 260
سیاستهای ایران در مورد کار 262
سیاستهای کلی اشتغال 263
فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد نقاط قوت و ضعف فرهنگی 265
راهکارها 269
ضعفهای آموزشی 271
نیازهای آموزشی 273
آموزش بایگانی و آرشیو موضوعی 273
آموزش حسابداری 274
آموزش مکاتبات اداری و حقوق اساسی 274
ثبت شرکتها 274
آموزش فیش برداری 275
راهکار آموزشی 275
اصلاح سیستم 276
شایسته سالاری یا امنیت شغلی؟! 278
شفاف سازی اقتصاد 280
شفاف سازی هزینههای آموزشی 281
فرهنگ سازی 284
پیشنهاداتی برای تحقیق 287
منابع و مآخذ 291
سوالات سه جوابی در مورد کتاب کلیدهای پیشرفت 308
نحوه تهیه کتاب
علاقمندان به کتاب می توانند این کتاب را از انتشارات بنیاد بعث واقع در تهران خیابان سمیه پلاک 173 تهیه نمایند (تلفن 88822374). قیمت پشت جلد کتاب که در قطع پالتویی تهیه شده است 6000 تومان در نظر گرفته شده است.